6 redenen voor ijstaart van de boer bij het kerstdiner

Voor wie op zoek is naar een stijlvolle afsluiter voor het kerstdiner scoort een ijstaart gemaakt met verse melk, recht van bij de boer, flink hoger dan een kerststronk in karton uit de supermarkt. Melkveehouders Marc en Maria De Schutter begonnen meer dan 20 jaar geleden, als een van de eersten, met het maken van roomijs op de boerderij in Pulle bij Zandhoven. “Het is vooral door mond-aan-mondreclame dat mensen ons weten te vinden”, vertelt Marc. Marc geeft zes straffe redenen om je tafelgenoten te verrassen met vers hoeve-ijs. Maar eerst terug naar het prille begin.

Succes leek in het begin heel veraf

“We begonnen halsoverkop met het maken van roomijs”, blikt Marc terug. “We wisten van niets, maar we moesten iets doen om het hoofd boven water te houden”. Hij vertelt hoe het gerinkel van fietsbellen de bal aan het rollen deed gaan.  

“300.000 liter melk, dat zouden we iedereen jaar moeten produceren om ons melkveebedrijf rendabel te maken. Mijn vader, van wie we de boerderij in ’88 overnamen, haalde niet eens 100.000 liter. We moesten een oplossing vinden.

Ik zag al die fietsers voor onze deur passeren en zei ‘als die allemaal 50 cent in een potjes steken, dan zouden we er veel beter voor staan’. Waarop mijn vrouw zei: ‘als die allemaal een bol ijs kochten, dan pas zouden we het beter doen’.”

En zo is het begonnen

“Bij ons is het simpel”, gaat Marc verder, “we maken ijs, ijstaarten, kerststronken en andere desserts van melk van onze eigen koeien. Alles wordt hier op de hoeve vers gemaakt. In de zomer verkopen we schepijs dat de mensen in de tuin kunnen opeten, dozen en ijstaarten op bestelling. In de winter kan je bij ons terecht voor roomijs in dozen en ijstaarten op bestelling”

In de aanloop naar de feestdagen is het alle hens aan dek. “Gelukkig hebben we na al die jaren een goed systeem uitgedokterd om de bestellingen snel en correct op te volgen. We zijn altijd blijven zoeken naar verbetering, zowel in kwaliteit als in manier van werken. Maar we komen van ver hoor.” (lacht)

Waarom roomijs en desserts rechtstreeks bij de boer kopen?

1. Melk van een uur jong

“Elke dag vers ijs. Dat is onze visie. We hebben geleerd om goed in te schatten hoeveel we nodig zullen hebben. In de zomer zijn we al om 5u ’s morgens ijs aan het draaien, recht van de koe. Verser vind je niet. De melk is nog geen uur oud voor ze gekookt en verwerkt wordt.”

2. Bakkerskwaliteit

“In het begin wisten we van niets. Als ik foto’s van toen terug zie… Het ijs was goed, maar nog niet helemaal zoals we het wilden. Mijn vrouw is daarop een dessertopleiding gaan volgen aan PIVA in Antwerpen, drie jaar lang, met nadien nog verschillende vervolmakingscursussen aan Ter Groene Poorten in Brugge. Zo heeft ze alles geleerd.” 

3. “Helft goedkoper”

“Kwaliteit is belangrijk, maar ook de prijs doet er toe. Onze hoevewinkel ligt op 20 minuten van enkele grote steden in de provincie Antwerpen: Lier, Herentals, Turnhout en Antwerpen. Veel klanten komen uit de rand van Antwerpen. Die vinden het niet erg om in de auto te stappen, want bij ons kost een bolletje makkelijk de helft minder dan in de stad.”

4. Koeienkijken

“We hebben een groot raam geplaatst in de stal, zodat iedereen de koeien kan zien. Zeker voor kinderen is dat leuk. Af en toe geef ik een woordje uitleg over hoe we de koeien melken en het ijs maken. Ik merk dat ook veel volwassenen dat niet meer weten.”

5. 12 smaken met seizoensfruit

“Ooit begonnen we met vier smaken. Nu zitten we aan twaalf en dat houden we bewust zo. Af toe komt daar wel een smaak bij, bijvoorbeeld hazelnoten in het najaar. Het fruit kopen we rechtstreeks van de teler en in seizoen. Op het moment dat het fruit het best is én het goedkoopst. Het is dan dat we onze slag slaan”, glimlacht Marc. “Enkel passievruchtenijs maken we met een puree.”

6. Je vindt wat je elders niet vindt

“Het maken van ijstaarten en kerststronken vergt techniek. Gelukkig kregen we in het begin hulp van een goede vriendin die bakker is. Ondertussen heeft onze dochter ook de knepen van het vak geleerd en zorgt zij voor de creatieve toets.  Zo kunnen we iets aanbieden dat een ander niet heeft.”

Bestel ook bij Marc en Maria of vind een hoevewinkel bij jou in de buurt