Boerin Heidi blijft in haar kiekekot...

en raapt elke dag overheerlijke eitjes voor ons.

Met trots draagt Heidi haar bijnaam “het eiermeisje”, en het ‘ei’ prijkt zelfs middenin haar voornaam. Ze was kortom in de wieg gelegd om kippen te houden.

Ook tijdens de coronacrisis staat Heidi elke dag, 7 op 7, klaar voor haar 48.000 kippen. Het zijn stuk voor stuk lange werkdagen en als wij haar opbellen om 20 uur ’s avonds is ze nog maar net klaar met al haar karweitjes.

Hoe ziet een dag er bij jou uit?

“Bijna alles is geautomatiseerd maar dat neemt niet weg dat er veel werk overblijft. ’s Morgens doe ik altijd mijn ronde door de stallen en raap ik de eieren op van dieren die geen zin hadden om naar hun nest te gaan. Maar normaal gesproken weten ze heel goed waar ze hun ei kwijt kunnen.

Bij nieuwe kippen duurt het een drietal weken voor ze zich helemaal thuis voelen, en weten waar hun huisje is. Die weken loop ik wel voortdurend door de stal om eitjes te rapen.”

En na je ronde?

“Dan start ik de sorteermachine die ook de eieren netjes verpakt. De verse eitjes worden nog dezelfde dag gesorteerd, verpakt en opgehaald door de groothandel of aan plaatselijke klanten bezorgd.” 

Heeft de coronacrisis een impact op jouw werk?

“In feite blijft ons werk gedurende deze abnormale periode gewoon verder lopen. Onze kippen blijven onbezorgd hun dagelijks eitje leggen.

Het enige opmerkelijk verschil is dat het ei plots weer hip is. Mensen slaan ‘in hun kot’ aan het kokkerellen en aan het bakken. Op sociale media zie je prachtige creaties passeren van allerhande taarten en gerechtjes die de mensen op tafel toveren. En plots beseffen we met z’n allen weer wat een wonderbaarlijk basisproduct ons ei is! En bovendien heel goedkoop!

We merken ook dat de mensen hun weg vinden naar onze website en onze pagina’s op sociale media. Hoevewinkels, detailhandel en allerlei ambachten hebben ons de afgelopen weken veelvuldig gecontacteerd om eitjes te leveren.”

Wat betekent de code die op een ei wordt geprint.

“Ah, dat is een goede vraag, de code 1-BE 5185 bijvoorbeeld. ‘BE’ staat voor het land van herkomst en de laatste vier cijfers vormen het bedrijfsnummer. Het eerste cijfers staat voor het soort ei.”

Welke soorten eieren bestaan er?

“Er zijn vier soorten, die elk een eigen nummer hebben:

  • 0 is een bio-ei
  • 1 is vrije uitloop
  • 2 is een scharrelei
  • 3 staat voor verrijkte kooi

Wat is het verschil tussen eieren van kippen van vrije uitloop en eieren van scharrelkippen?

“Scharrelkippen kunnen zich vrij bewegen in de stal en dat op verschillende niveaus. Ze hebben extra scharrelruimte in de aanpalende wintertuin, maar komen niet buiten.

Kippen met vrije uitloop beschikken over dezelfde stal maar krijgen de toegang tot buiten van 10 uur ’s ochtends tot zonsondergang. Een derde van onze kippen zijn scharrelkippen. Twee derde kunnen dus dagelijks hun vleugels uitslaan en zich tegoed doen aan grassen en insecten in de aanpalende loopweide.

De gezondheid en het welzijn van onze kippen staan in beide systemen centraal en onze dames kunnen optimaal alle beschikbare ruimte benutten.”

Wat is jouw favoriete recept met ei?

“Goh, je kan een heel menu maken met eieren, van voorgerecht tot dessert. Laten we starten met een hapje van karnemelkstampers en verse garnalen. Als voorgerecht mag dat gerust een toastje zijn met advocado, rucola en een gepocheerd eitje. Als hoofdgerecht asperges à la flamande. En last but not least een heerlijke moelleux, een caloriebom, ik weet het, maar zo lekker.”

Mijn ultieme inspiratiebron is dan ook de website van “Lekker van bij ons”.

Heb je nog een boodschap voor onze lezers?

“Laten we afsluiten met een goede gezondheid voor iedereen, tonnen respect voor alle mensen in de zorg en iedereen die in deze moeilijke periode nog steeds aan het werk is, veel goede hoop voor alle horecazaken en alle andere mensen die nu hun levenswerk even on hold moeten zetten, een positieve blik op de toekomst en respect voor elkaar, een vriendelijke lach en een simpele goeiedag.”

Meer info: Heidi's Hoeve-eieren.