Boerin Kristina volgt haar passie en maakt (h)eerlijke hoeve-ijsjes

De paaseieren zijn geraapt en verteerd. De klokken zijn terug naar Rome. Hoog tijd dus voor een andere lekkernij: Gelato! Gelukkig hoeven we er niet voor naar de Italiaanse hoofdstad af te zakken. Ook bij ons vind je ijs in alle geuren en kleuren. Het bedrijf Milki uit Zevekote ligt op een steenworp van onze Belgische kust en produceert overheerlijk hoeve-ijs. We gingen er op visite en ontdekten hoe Frank en Kristina elke dag vol passie in hun kleinschalig, duurzaam en biologisch landbouwbedrijf werken.

Frank, wat produceren jullie hier allemaal?

Wij hebben een zuivelbedrijf en produceren een uitgebreid aanbod van roomijs en sorbets, frisco's, coupes en ijstaarten. We maken ook melkdranken, yoghurt, verse kaas en zuiveldesserten.  

Waarom hebben jullie er recent voor gekozen om over te schakelen naar biologische landbouw?

Al jaren keken we ernaar uit om over te schakelen. Door de recente wetswijziging werd het ook financieel haalbaar om de stap te zetten. [de verplichte overgangstermijn van regulier naar biologisch bedrijf werd ingekort van 3 jaar naar 18 maanden. Tijdens die periode kunnen de bioboeren in wording nog geen hogere prijs vragen voor hun product omdat het nog geen officiële bio-erkenning heeft]. Eigenlijk sluit dit aan bij onze filosofie achter de producten die we in onze hoevewinkel aanbieden. Daarin gebruiken we nooit smaakstoffen of bewaarmiddelen en werken we enkel met basisgrondstoffen. Er komen op onze velden of in de stal ook geen kunstmest of pesticiden meer aan te pas. Dat soort hulpmiddelen maken de productie weliswaar eenvoudiger, maar zonder hen is er meer vakmanschap nodig en natuurlijk is het ook goed voor het milieu en voor onze gezondheid.

In 2010 openden jullie een hoevewinkel op de boerderij. Vanwaar de keuze om ter plaatse te verkopen?

Het strookte niet met ons gevoel dat ons bedrijf steeds groter moest worden om meer en goedkoper te kunnen produceren. We wilden een eerlijk product aan een eerlijke prijs verkopen. 

Op ons verhaal van eenvoudig, ecologisch en eerlijk zitten ze in de groothandel niet te wachten dus wilden we ons uniek product rechtstreeks gaan verkopen. Intussen is het principe van de korte keten bij veel meer mensen gaan leven en zijn er ook heel wat kleine handelaars die graag onze producten verkopen.  

Wie komt er hier ijsjes kopen?

Onze winkel is zeer afgelegen, we hebben dan ook voornamelijk klanten die overtuigd zijn van de kwaliteit van ons product en de meerwaarde van onze productiemethode. Ons cliënteel is op zoek naar gezonder voedsel en wil de supermarkten met hun race naar het goedkoopste voedsel vermijden.

Daarnaast hebben we veel klanten die speciaal voor hun feesten langskomen voor een ijstaart.  We verkopen ook op twee 'Buurderijen' en via Localicious.be kan je in gans West-Vlaanderen onze producten thuis geleverd krijgen.

Is ijsjes maken dan een kinderdroom?

Voor Kristina, mijn vrouw, is ijs bereiden zeker haar passie. Ze zal nooit kiezen voor de makkelijke weg. Ze ziet het als een uitdaging om voor elke smaak de juiste samenstelling van grondstoffen te vinden voor een perfecte smaak en bewaring. Bij ijs is, net als bij patisserie bijvoorbeeld, de samenstelling en het minutieus volgen van je recept zeer belangrijk.

Tot slot, welke ijssmaken moeten de klanten absoluut geproefd hebben?

Dat je met melk en room, suiker, eitjes en verse vanillestokken voldoende hebt om vanille-ijs te kunnen maken maakt het zeker al het proberen waard. Voor deze zomer hebben we nu ook 'Snickersijs'. Niet met de echte Snickers natuurlijk, maar met gezouten pindanoten, karamel en chocolade.

Hmm, klinkt heerlijk. Dat gaan we proberen!