De 3 coolste redenen om deze maand voor kool te kiezen

“Vier jaar geleden besloten we te starten met hoeveverkoop”, zegt Linda Van Dessel van Recht van 't veld uit Duffel. In 2013 kozen Linda en haar man ervoor om rechtstreeks te gaan verkopen aan de consument. “Hierdoor krijgen we meer waardering en een eerlijkere prijs voor onze producten. We zijn een klein familiebedrijf en iedereen helpt mee. Dankzij de hoeveverkoop kunnen we tips meegeven aan onze klanten en we leren ook bij van hen. Zo wisselen we bijvoorbeeld recepten uit.”

 

1. Kolen zijn échte wintergroenten

Bijna alle groentesoorten zijn gebonden aan een seizoen. “Wij verkopen streekgebonden seizoensgroenten. In het voorjaar vind je hier bloemkool. In de zomer verkopen we onder andere boontjes en aubergines en de mensen komen van heinde en verre voor onze tomaten. En nu begint het seizoen van de kolen. Kiezen voor groenten uit het seizoen heeft alleen maar voordelen.  Door nu kolen te kopen, hoeven je groenten geen lange afstanden af te leggen. Dat is goed voor het milieu en je kan bovendien genieten van verse groenten met veel smaak.”

2. Kool op je bord: meer variatie dan je denkt

“We telen witte kool, rode kool, groene kool, boerenkool, savooikool, spitskool, bloemkool en spruitjes. We merken nu aan het begin van het seizoen dat de mensen zin hebben om terug kolen te eten. Je kan er ook van alles mee klaarmaken. Savooikool maak ik bijvoorbeeld graag klaar met witte saus, puree en spek. Boerenkool doet het momenteel ook heel goed. Ik geef mijn klanten vaak de tip om de kool zonder de dikke nerf klaar te maken, dat is lekkerder. Je kan er onder andere soep, chips of smoothies mee maken.”

3. Kindjes en kool: waarom niet?

Tot slot geeft Linda nog een tip.  Er wordt namelijk gezegd dat kolen lekkerder smaken als de vorst er is over gegaan. “Dat klopt voor spruitjes, savooi- en boerenkool. Als het gevroren heeft, is de scherpe kant er wat af en dan worden ze wat zoeter.” Een ideaal trucje dus voor ouders met jonge kinderen. Moeilijke eters zullen de zoetere smaak weten te waarderen. Laat die vorst dus maar komen!