Dit is waarom je een zelfplukdag niet missen mag

“500 à 600 man, zoveel volk was er vorig jaar op onze zelfplukdag.” De interesse is groot, zoveel is duidelijk. We vroegen Pieter-Jan van PJ Fruit, een familiebedrijf uit het Limburgse Stevoort waarom je een zelfplukdag niet missen mag.

Om een blik achter de schermen te werpen

“Drie jaar geleden openden we onze hoevewinkel. Mensen willen weten waar het eten op hun bord vandaan komt, en wij kunnen tonen wat er allemaal moet gebeuren om een appel in de winkel te krijgen. Met de hoevewinkel brengen we consument en producent opnieuw dichter bij elkaar. De zelfplukdag is daar een gevolg van. Het is net als de hoevewinkel een manier om de buurt te betrekken bij de fruitkweek.”

Omwille van deze mooie anekdote over een oma en haar kleinzoon

“Veel klanten van de hoevewinkel komen iedere week. Een van hen is een oma die iedere week met haar kleinzoon langskomt. Toen de bloesem op de bomen stond hoorde ik haar zeggen: ‘Uit dat bloemetje komt een appel.’ Iedere week kwamen ze terug naar die boom om te zien of er al  vorderingen te zien waren. Ik vind dat heel schoon. Dat ventje leert uit eerste hand waar een appel vandaan komt.”

Omdat verser niet kan en je het verschil proeft

“Een appel vers van de boom is nog lekkerder. Onlangs was de hoevewinkel twee weken gesloten. Toen de sleutel opnieuw in het slot gingen waren de klanten echt opgelucht. “Eindelijk, die andere appels, dat is toch niet hetzelfde”, zeiden ze.

Omdat je met de tractor mag rijden

“Mensen zien nooit het werk achter de schermen. Men is soms oprecht verbaasd dat er, behalve tijdens de pluk, in september en oktober, nog zoveel te doen is. Daarom beginnen we de zelfplukdag altijd met een korte rondleiding. Daarna kan iedereen plukken zoveel men wil. We wegen de oogst en rekenen af. Zeker voor kinderen is het een topdag. Door de boomgaard lopen, een ritje op de tractor, je eigen appel of peer plukken… het zijn dingen die ze niet snel vergeten.”

Pieter-Jan en zijn familie doen er ook alles aan om er een topdag van te maken. “Op de zelfplukdag zetten we een groot terras waar je kan genieten van de omgeving met een drankje of pannenkoek.”

Omdat je “da’s lekker!” kan zeggen tegen diegene die jouw appel het ganse seizoen verzorgde

“Het contact met de klant is een grote motivatie. We sorteren ook fruit voor supermarkten, maar dan hoor je de consument natuurlijk niet ‘dat was nog eens lekker’ zeggen. Zo’n blijk van waardering geeft goesting om verder te doen en nog meer mensen te bereiken.”

Zelfplukdag op 17 september 2017 bij PJ Fruit, Kozenstraat 77 3512 Stevoort - www.pjfruit.be

Een verkooppunt in de buurt vind je zeker en vast via onze zoekfunctie