Witloof Van Haesendonck

Familie Van Haesendonck: Een leven lang samen

Verhaal

De familie Haesendonck uit Zemst is geen doorsnee familie met huisje, tuintje en kindje. Het huis is  een heuse boerderij, de tuin bestaat uit weelderige akkers vol granen, aardappelen, aardbeien en witloof. In plaats van kinderen, zorgen de vele kalfjes en koeien voor leven in de brouwerij. Van de vier broers en twee zussen die geboren en getogen zijn op de boerderij was er maar een zus die trouwde en vertrok. De andere vijf hebben het zo goed op de boerderij dat ze er nooit willen vertrekken. We spraken met Lieve, een hartelijke boerin die steeds druk in de weer is. Ze staat al vele jaren haar mannetje tussen haar vier broers.

Van Haesendonck

Hoe was het om op te groeien op de boerderij?

“Het was geweldig en zorgeloos. We waren altijd buiten, konden vrij tussen de koeien spelen en zagen verschillende generaties van kalfjes groot worden. Echt een plezier om aan terug te denken.”

Jij woont en werkt samen met je 4 broers op de boerderij. Wat is jullie taakverdeling?

“Ieder heeft zijn bedrijfstak. Johan houdt zich bezig met het grondwitloof, Benny is verantwoordelijk voor de akkerbouw en de aardappelen, Koen doet de aardbeien en staat mee in de winkel, Wim verzorgt de koeien en helpt bij de akkerbouw en ik ben verantwoordelijk voor de winkel en doe veel administratie.

Als het nodig is helpen we elkaar ook. Tijdens het witloofseizoen moeten we bijvoorbeeld allemaal een tandje bijsteken, maar dat is niet erg. Als je opgroeit op een boerderij leer je flexibel en stressbestendig zijn.  We zijn het gewoon om lange uren te kloppen.”

Hoe groeit witloof en wat moeten jullie dan precies doen?

“Eerst wordt er geplant in de openlucht. De witloofwortels beginnen dan te groeien. Als de wortels groot genoeg zijn gaan we ze oogsten. Daarna moeten al de wortels bijgesneden worden. Vroeger gebeurde dit doorgaans door een groep vrouwen die de wortels met een mes afsneden.

Vandaag gaat het veel vlotter. Wij leggen de wortels handmatig op een machine die ze dan bijsnijdt. Daarna worden de wortels in een donkere schuur geplant. Afhankelijk van het weer duurt het 3 tot 5 weken voor de witloof geoogst kan worden. Vollegrondwitloof groeit trouwens enkel op dit moment van het jaar. Als het seizoen voorbij is, verkopen we dan ook geen witloof meer.”

Van Haesendonck

Jullie zijn een gemengd bedrijf. Vanwaar die keuze?

“Het bedrijf is altijd gemengd geweest. Dit doen we om de risico’s te spreiden. Het is ook een ‘gesloten bedrijf’. Wij hebben dus geen reststromen, alles wordt hergebruikt. De witloofwortelen, bijvoorbeeld, worden aan de koeien gevoerd.”

Wat vind je moeilijk aan jouw job en wat zou je graag anders zien?

“Er komt de laatste jaren meer en meer administratie bij kijken. Ik zit vaak nog tot ’s avonds laat papierwerk te doen. Er is ook het veranderd klimaat dat voor kopzorgen zorgt en de onzekere prijs voor onze producten. Als ik echt kon kiezen, zou ik af en toe wel wat vrije tijd willen voor hobby’s. Die heb ik nu niet, maar gelukkig beschouw ik de meeste delen van mijn job als een soort hobby. ”

Wat vind je het fijnste aan je job?

“We doen onze job met liefde en zijn fier op onze kwaliteitsproducten. We halen veel voldoening uit het rechtstreekse contact met onze klanten. Zo is er iemand die al meer dan 20 jaar bij ons haar witloof en haar aardbeien komt kopen. Haar dochter koopt haar groenten ook in onze hoevewinkel en inmiddels krijgen we zelfs haar kleindochter over de vloer. Dat schept natuurlijk een band!

Je ziet dat mensen veel appreciatie hebben voor ons werk en we zijn fier om mooie producten te kunnen afleveren. Onze hoevewinkel biedt een echte win-win voor ons en voor de klant. Wij kunnen superverse groenten en vlees leveren en krijgen er een eerlijke prijs voor in de plaats.”

Wil jij ook graag aan de slag met hoeveproducten?

Post een leuke foto of video van jouw favoriete hoeveproducten met #rechtvanbijdeboer op Facebook of Instagram.

Benieuwd naar de leuke adressen, culinaire tips en verhalen? Schrijf je hier in voor onze Recht van bij de boer-nieuwsbrief.