Is grondwitloof van bij de boer ook echt beter?

Witloof in een slaatje, in de oven, in de soep… als het witloofseizoen gestart is, zijn we niet te houden. In de supermarkt lachen de stevige witte stronken ons toe, maar ook bij de boer zelf kan je witloof kopen. We vroegen Thomas Cools uit Weerde, 4de generatie teler van traditioneel grondwitloof, of er een verschil is tussen witloof uit de winkel en witloof recht van bij de boer.
Misschien eerst dit: wat is het verschil tussen grondwitloof en hydrocultuur?
“De start van het teeltproces is hetzelfde. Eerst worden de wortels geteeld. Zowel bij hydrocultuur als bij grondwitloof worden de wortels in de grond ingezaaid. Wanneer de wortels gerooid worden, geoogst zeg maar, gaan ze elk hun eigen weg. Wij kweken grondwitloof, dus bij ons gaan de wortels terug de grond in. De krop haalt al z’n voeding en mineralen uit de bodem. Bij hydrocultuur gaan de wortels niet de grond in, maar worden ze in bakken gehangen waar voortdurend water met kunstmatige voedingsstoffen doorgepompt wordt.”
Krijg je daardoor een ander soort witloof?
“Vorm en smaak zijn anders ten opzichte van hydrocultuur. Grondwitloof wordt ‘ingetafeld’. Dat wil zeggen dat de wortels ingegraven worden en bedekt met een laag aarde . Hierdoor creëer je weerstand. Door de druk van de  aarde  moet de krop harder zijn best doen om te groeien. Het resultaat is een meer gesloten en vastere krop. 
Het contact met de bodem is allesbepalend voor smaak en textuur. Per bedrijf is de grond anders en dat proef je. De smaak van het grondwitloof van een teler uit een naburig dorp kan dus lichtjes anders zijn dan bij ons.”
Waarom grondwitloof recht van bij de boer kiezen?
Er zijn vijf belangrijke redenen. 
1. Verser grondwitloof vind je niet
“We hebben geen winkel met vaste openingsuren, maar we hebben wel een mailinglist. Klanten kunnen zich hierop inschrijven. Twee dagen voor we een laag witloof uithalen stuur ik een mail met bestelformulier naar iedereen op de lijst. De liefhebbers kunnen dan hun bestelling  plaatsen. ’s Morgens wordt geoogst. Vervolgens maken we de stronken proper en verpakken de bestellingen. In de namiddag kunnen reeds de eerste  bestellingen opgehaald worden. Het witloof is supervers en dat proef je. ’s Avonds ligt er witloof op je bord dat we diezelfde ochtend gekuist hebben.”  
2. Nergens vind je grondwitloof goedkoper
“Omdat er geen tussenschakels zijn, is witloof recht van de boer ook goedkoper. Bovendien, en niet onbelangrijk, houd ik er als teler ook meer aan over. Pas op, we verpakken ook voor de supermarkt, maar dit is toch anders. Als klant investeer je rechtstreeks in een lokaal product en de lokale economie.”
3. De enige plek voor de optie ‘tweede keus’
“Het zogenaamde ‘tweede keus’ grondwitloof wordt niet verkocht in de winkel. Het zijn witloofstronken die geen perfecte vorm hebben. De krop is bijvoorbeeld iets minder scherp. Tweede keus grondwitloof kan je bij ons per kilo kopen. Veel mensen kopen die tweede keus om er soep van  te maken. Extra voordeel: tweede keus grondwitloof is goedkoper.”
4. Witloof uit de originele grond
“Grondwitloof wordt geteeld in arme grond. De bodem wordt nooit bemest. De grond waarin we werken is dus dezelfde als die waar mijn overgrootvader samen met mijn grootvader voor het eerst witloof in geteeld hebben.” 
5. Je houdt mee een traditie in ere
“Brussel grondwitloof is een officieel streekproduct. We werken zoals vroeger. We hebben zelfs geen witloofschuur, maar werken nog altijd onder de traditionele witloofbogen met golfplaten. Bewust! Op die manier kan de grond in de zomermaanden verweren, zoals het hoort. Ik zou het ook niet anders willen. Zelfs al doen we inspanningen om comfortabeler te kunnen werken, de witloofbogen blijven behouden. Omwille van smaak en kwaliteit, maar ook omwille van de traditie. Ik heb het mijn grootvader en mijn vader altijd zo zien doen. Mijn hart is verbonden aan deze werkwijze.” 
Schrijf je in voor de witlooflijst van Thomas
Stuur een e-mail naar Thomas Cools