Het geheim van 2 succesvolle aardbeibroers ontrafeld

Piepjong zijn ze nog, Pieterjan De Cock (27) en zijn broer Frederik (28). Toch zijn het beslist geen groentjes meer! De twee mannen runnen samen een bedrijf dat aardbeien en aardappelen produceert. Hoewel ze van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de weer zijn, maakte Pieterjan tijd voor een gezellige babbel.
Pieterjan is recht door zee. Tijdens het interview vertelt hij zonder omwegen waarom de broers enkele verrassende keuzes maken. Vast staat dat het harde werkers zijn. Vol overgave staan ze dag in dag uit op hun veld en functioneren als een goed geoliede tandem.

Pieterjan, jullie hebben aardbeien op stellingen en ook op volle grond. Wat is het verschil precies?

“We starten het jaar altijd met aardbeien op volle grond. Die zijn het eerste rijp maar we kunnen er minder kilo’s van oogsten en het is ook veel meer werk. We verkopen ze in het begin van het aardbeiseizoen als de vraag het grootst is. Eigenlijk kan je het vergelijken met de nieuwe patatjes. Iedereen wil de eerste hebben. Met aardbeien is dat ook zo.
De aardbeien op stelling zijn aardbeien op hydrocultuur. We kweken ze op turf die heel zuiver en luchtig is en alles is computergestuurd. Dankzij de computer weten we zo bijvoorbeeld wanneer we moeten bijmesten. Daardoor worden we ook veel minder geconfronteerd met ziektes.”

Hoe wordt het werk verdeeld?

“Mijn broer en ik managen het bedrijf. Daarnaast komen er hier in het hoogseizoen nog 4 seizoensarbeiders bij. Bij heel grote drukte springen mijn ouders wel eens bij of helpen onze vriendinnen door bijvoorbeeld confituur te maken. Maar de rest van het jaar doen we alles alleen. Ook de laatste pluk doen we met ons tweeën. Daardoor duurt alles natuurlijk heel wat langer.”

Hoe ziet een dag in het hoogseizoen er uit?

“Tijdens het hoogseizoen zijn het inderdaad heel lange dagen. Alles moet op korte tijd in orde zijn. Vorige week was het bijvoorbeeld heel warm en plots hadden we handen te kort om alles op tijd klaar te hebben. De arbeiders moeten aangestuurd worden, alles moet klaar staan, je moet ook nog naar de veiling en onze automaten moeten allemaal gevuld zijn. Maar deze week is het dan weer rustiger. In het laagseizoen hebben we meer tijd, al heeft een boer altijd werk. Dan moeten we de planten opruimen, tractoren onderhouden, leidingen leeg maken en noem maar op.”

Jullie gaan naar de veiling maar verkopen ook thuis. Wat is het verschil precies?

“Op de veiling wordt de prijs bepaald dus heb je minder zeggenschap. Het ideale scenario is dat de boer er iets aan overhoudt en diegene die na hem komt ook. Met de thuisverkoop is de kans op dat scenario groter want we bepalen de prijs zelf. Met onze eigen verkoop verdienen we meer, want we bepalen de prijs zelf. Toch zijn de kosten van de eigen verkoop ook niet te onderschatten. We hebben 5 automaten met verse aardbeien, 2 met aardappelen en 1 gemengde automaat. De automaten kosten heel wat geld. Vorig jaar werd er een gevandaliseerd en dan heb je meteen kosten. Onze hoevewinkel is twee dagen per week open en vraagt dus ook veel energie.”
 

Tot slot, wat vind je zelf het mooiste aan je beroep?

“Dat ik het samen met mijn broer kan doen. We komen heel goed overeen. We zijn er fier op dat we elke dag hard werken om het beste te produceren voor onze klanten. En met resultaat!”