Het Vaneleke: ambachtelijk hoeve-ijs op basis van schapenmelk

Het Vaneleke, dat is een schapenboerderij met net dat tikje meer. De naam van de boerderij verwijst naar Nele, de vrouw achter het Vaneleke, en naar vanille, wellicht de populairste ijssmaak die er is. Bij Het Vaneleke kan je het heel jaar door terecht voor een huisbereid ijsje, yoghurt, plattekaas en andere zuivelproducten op basis van schapenmelk. Het Vaneleke verkoopt ook zelfgekweekt lamsvlees. In de hoevewinkel vind je bovendien lekkers van boeren uit de omgeving van Merksplas.

Toeval bestaat niet

Koen Huybrechts en Nele Bellens staan aan het roer van het Vaneleke. Eigenlijk was dat oorspronkelijk niet de bedoeling. Koen werkte eerst bijna 20 jaar in de bouwsector en ook Nele was elders aan de slag.

Toen ze samen  een oude boerderij als woonhuis kochten, hadden ze niet kunnen voorspellen dat Koen weer de smaak van het boeren te pakken zou krijgen.

Nochtans kwam dat niet helemaal uit het niets. Koen kende het klappen van de zweep want hij groeide op tussen de runderen op een veebedrijf. De vader van Nele had thuis als hobby schapen gehouden.  Het was dus geen toeval dat Koen en Nele uiteindelijk voor een professionele schapenboerderij kozen en Het Vaneleke opstartten. En Nele deed onbewust een beslissende bijdrage.

Of toch?

 Enkele jaren geleden  was Nele gedurende een periode thuis met de jonge kinderen. Maar ze wilde gauw weer aan de slag. Op dat moment stopten de buren met hun thuisverkoop van ijs. Nele zag de uitgelezen kans en begon ijs te maken met de melk van de koeien van de buren.

Het is in die periode dat een schapenboer een ijsje kwam eten. De man stelde voor om ijs te gaan maken op basis van schapenmelk en van het één kwam het ander. Koen besloot schapenboer te worden en Nele verwerkt de melk van hun eigen schapen tot zuivelproducten.

 “Alles wat we produceren moeten we zelf verwerken”

Kleinschaligheid is troef op de boerderij van Koen en Nele. Nele verwerkt en verkoopt alle schapenmelk zelf. De reden hiervoor is praktisch, want anders dan bij koemelk wordt schapenmelk niet opgehaald voor verwerking door de groothandel.

Koen melkt hun 33 schapen dagelijks en Nele verwerkt de 60 liter melk die ze daarvan krijgen. Ook de schapen die geslacht worden, worden door Koen op de boerderij versneden. Zo goed als alles wordt via de eigen hoevewinkel verkocht.

50 soorten  ijs

Nele is gespecialiseerd in het maken van schapenijs en heeft duidelijk geen last van te weinig inspiratie. Bij het Vaneleke is er met 50 soorten ijs voor elk wat wils. Nele past haar productie aan de seizoenen aan. In de zomer maakt ze bijvoorbeeld vaker citroenijs en in de winter kiest ze voor smaken zoals walnoot. Diegenen die in de winter toch liever een pannenkoek eten, kunnen dat ook krijgen. Natuurlijk ook op basis van schapenmelk.

Een bezoekje brengen aan Het Vaneleke? Dat kan elke dag, behalve maandag. Je kan er terecht voor heerlijke ijsjes, lamsvlees, producten van boeren uit de buurt en voor een bezoekje aan de lammetjes. Een fijne coronaproof zomertip dus!