Kaasmakerij De Moerenaar

Kop

Hoevewinkel in De Moeren

Kaasmakerij De Moerenaar

Kaasboerderij De Moerenaar is een artisanale kaasboerderij in de vlakke polderstreek tegen de Vlaamse Westkust, gelegen in het meest westelijke hoekje aan de grens met Frankrijk.

Producten

Harde kazen
Yoghurt
Ijs

Over

Wie zijn ze?
Lien en Thijs van Kaasmakerij De Moerenaar

Wie zijn ze?

Het verhaal van kaasmakerij De Moerenaar begint meer dan 20 jaar geleden, toen Tine Denoo startte met het bereiden van kaas. Al doende leerde ze alle kneepjes van het vak. Eerst van emmer tot emmer, later werd met de deskundige hulp van kaasmaker Lucien dagelijks ongeveer 3000 liter melk verwerkt naar heerlijke hoevekaas. In 2017 stapten zoon Thijs en echtgenote Lien als jonge kaasmakers in de voetsporen van de vorige generatie. Met een splinternieuwe kaasmakerij, eveneens op de hoeve, is de groei niet meer te stoppen en leveren zij ambachtelijke kazen aan verschillende voedingsketens en grossisten.

Bij Kaasmakerij De Moerenaar hechten ze enorm veel belang aan de versheid van hun producten. Alle zuivelproducten worden dagelijks vers en ambachtelijk bereid, met dagverse melk van de koeien. Zij krijgen enkel natuurlijke voeding, aangevuld met mineralen. Extra aandacht gaat naar het beste stremsel, het persen, het zoutproces en een stockageperiode van minstens zes weken op speciale houten planken.

Welke producten kan je hier vinden?
Kazen van Kaasmakerij De Moerenaar

Welke producten kan je hier vinden?

Alle zuivelproducten worden dagelijks vers en artisanaal bereid. In de kaasshop kan men kiezen uit een breed gamma kazen met elk hun specifieke smaak, zoals light kazen, jonge kazen, halfzachte kazen of halfharde en gerijpte/oude kazen.

De versheid van de producten is voor Kaasmakerij De Moerenaar een prioriteit. Ze hechten veel belang aan de kwaliteit van de weiden en de gezondheid van de melkkoeien. Hun verse melk is het ideale basisproduct voor het kaasbedrijf. Deze melk wordt rechtstreeks aangewend voor de bereiding van de hoevekazen. Het melkvee krijgt enkel natuurlijke voeding van de eigen akkers, aangevuld met mineralen. Extra aandacht bij het kaasmaken gaat naar het beste stremsel, het persen, het zoutproces en een rust- en stockageperiode van minstens zes weken op speciale houten planken. Deze activiteiten zijn de laatste jaren door de jonge generatie verfijnd en geperfectioneerd.

Je vindt in de hoevewinkel ook ander lekkers van kleine producenten uit de regio.

Overige informatie

Kaas maken is bij De Moerenaar een passie en een levenswerk. Ook zoon Ward en Lieven Dewicke zijn heel dicht betrokken bij dit proces, omwille van het veld en de grote veestapel met daarbij de recente melkrobots.

Ontdek de wondere wereld van het ambachtelijke kaasmaken in het kaasmuseum. Reserveer alvast een bezoek met vrienden en kennissen, of gewoon met je vereniging of klas voor een boeiende rondleiding op de kaasboerderij met oa belevingscentrum 't Oed Kaoskot. Maak kennis met de educatieve programma's om  te eindigen met een proeverij op maat.

Contact & openingsuren

maandag: Gesloten
dinsdag: 9:00-18:00
woensdag: 9:00-18:00
donderdag: 9:00-18:00
vrijdag: 9:00-18:00
zaterdag: 9:00-18:00
zondag: 10:00-12:00
Telefoonnummer +32 058 29 91 49 E-mail info@demoerenaar.be Adres Middenweg 7
8630 De Moeren
Contact map