Recht van het veld zijn asperges op zijn best

Werken in de frisse buitenlucht met de zon op je aangezicht. Wie droomt er niet van? Nathalie voegde de daad bij de droom. Drie jaar geleden zei ze vaarwel aan haar carrière als bediende en koos ze voluit voor de aspergeteelt. We gingen naar de markt van Brasschaat voor een gesprek met deze ondernemende vrouw.

Nathalie, droomde je altijd al van de aspergeteelt?

Neen, ik ben er ingerold. Asperges kweken was geen kinderdroom. Ik stak ze als puber wel eens tijdens een vakantiejob en vond dat fijn. Maar het kwam nooit in me op om er daadwerkelijk mijn beroep van te maken.

Ik startte mijn loopbaan in een immobiliënkantoor. Daarna werkte ik nog een jaar op de boekhouding van het ministerie van landbouw en daar is het beginnen prikkelen. Ik verlangde ernaar om te werken in de buitenlucht.

 

En voor je het wist had je een eigen aspergebedrijf?

Mijn vader stond jarenlang op de markt en verkocht onder meer asperges. Hij merkte dat steeds meer klanten graag wilden weten waar hij de asperges precies vandaan had. Op die basis beslisten klanten dan vaak of ze de asperges kochten of niet. Zo werd het idee geboren. Hoe kan je meer duidelijkheid bieden over de herkomst van je producten dan door ze gewoon zelf te telen?

3 jaar geleden hebben we ons bedrijf 'Den Akker' opgericht. We hadden al snel een terrein. Mijn vader hield in zijn vrije tijd koeien en verkocht ze. De vrijgekomen akker gebruiken we voor de kweek van asperges. Nu kunnen we onze klanten de allerbeste asperges - en binnenkort ook aardbeien - aanbieden. En we kunnen hen natuurlijk in geuren en kleuren vertellen over het productieproces.

Jullie verkopen ook bij jullie thuis en via de automaat?

We zijn de verkoop bij ons thuis gestart doordat er in de buurt een grote vraag naar onze asperges ontstond. Mensen kwamen zelfs aanbellen om rechtstreeks asperges te kopen. En dus verkoop ik nu ook op een aantal vaste dagen van thuis uit. Daarnaast bieden we onze producten vers en geschild aan in drie automaten. In het aspergeseizoen moet ik ze meerdere keren per dag gaan bijvullen!

En wat doet een aspergeboerin buiten het seizoen?

Tijdens het aspergeseizoen is het heel druk en springen mijn ouders, schoonouders en 4 seizoensarbeiders in om alles rond te krijgen. De rest van het jaar moet het veld goed onderhouden worden. Asperges zijn een arbeidsintensieve groente. Zo moeten we het hele jaar door onkruid wieden.

Tot slot, een tip van de aspergekenner. Hoe moeten we onze asperges klaarmaken?

Je kan er alles mee doen: koken, bakken, stomen en ook rauw eten. Het lekkerste vind ik asperges rauw als tussendoortje, een beetje zoals een worteltje. Kraakvers van het veld zijn ze het beste.  

Bedankt Nathalie, dat proberen we de komende weken zeker uit!