aardappel

Aardappelen

Ontdek adressen waar je terecht kan voor aardappelen recht van bij de boer. 

Waar kan ik aardappelen kopen recht van bij de boer?

Vroege aardappelen kan je bij de boer aankopen vanaf begin juni. Bewaaraardappelen zijn het hele jaar beschikbaar, maar worden nieuw geoogst in oktober en november. Ontdek de verkooppunten recht van bij de boer in AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-Brabant en Brussel en West-Vlaanderen.

Eens een patatje in een feestjas op tafel? Serveer deze ovenaardappeltjes en ontvang veel "mmmmm-lekker complimentjes". Deze gecrushte aardappeltjes zijn geserveerd op een houten plank met een heerlijk picklessausje.

Aardappelen: varianten

Ontdek welke soorten aardappelen er bestaan. 

Frietaardappelen

  • Agria: halflaat, licht bloemig, gele vleeskleur, bewaart lang, ook geschikt als puree-aardappel
  • Artemis: halfvroeg, vastkokend tot lichtbloemig, lichtgele vleekleur, bewaart lang
  • Challenger: halflaat, licht bloemig, gele vleeskleur, bewaart zeer goed
  • Excellency: vroeg, licht bloemig, lichtgele vleeskleurig, mooie ovaalvormige knollen, ideaal voor huisfrieten
  • Premiere: vroeg, bloemig, lichtgele vleeskleur, bewaren tot februari
  • Victoria: halfvroeg, licht bloemig, gele vleeskleur, bewaart lang

Gratinaardappelen

  • Annabelle: vroeg, vastkokend, lichtgele vleeskleur
  • Corne de gatte: laat, vastkokend, wit-roze vleeskleur, goede smaak
  • Exempla: halfvroeg, vastkokend, gele vleeskleur
  • Franceline: halfvroeg, vastkokend, gele vleeskleur, fijne en gladde huid, ook wel "rode charlotte" genoemd
  • Rode eersteling: (zeer) vroeg, licht bloemig, lichtgele vleeskleur
  • Witte eersteling: (zeer) vroeg, licht bloemig, lichtgele vleeskleur
Gratin dauphinois is een klassieker die iedereen lust. Hij is klaargemaakt in een witte ovenschotel en staat op een houten snijplank op het aanrecht. Om het beeld meer sfeer mee te geven werd verse tijm, witte pepermolen en linnen doek langs de schaal gepresenteerd.

Puree-aardappelen

  • Bintje: halflaat, licht bloemig, meest geteelde soort in België, veelzijdige aardappel, wordt ook gebruikt als frietaardappel
  • Desiree: halflaat, licht bloemig, rode huid en gele vleeskleur, vrij veelzijdige aardappel
  • Spartaan: laat, bloemig, vrij ronde knollen met opvallende ogen
  • Tresor: vroeg, licht bloemig, mooie eenvormige knollen
  • Vitelotte: laat, licht bloemig, paarse schil en vruchtvlees, ideaal voor puree en decoratie van gerechten

Aardappelen voor elke dag

  • Amandine: vroeg, vastkokend, stevig vlees, zachte textuur
  • Belle de fontenay: vroeg, vastkokend, primeuraardappel
  • Berber: vroeg, vastkokend tot licht bloemig
  • Charlotte: halfvroeg, vastkokend, stevig vruchtvlees
  • Frieslander: vroeg, vastkokend tot licht bloemig
  • Gloria: vroeg, vastkokend, gele schil, mooie lange ovale knollen
  • Gourmandine: halfvroeg, vastkokend, uitzonderlijke en erkende culinaire kwaliteit
  • Nicola: halflaat, vastkokend, goede culinaire kwaliteit, veelzijdig
  • Ratte: halfvroeg, vastkokend, oud ras, grillige vorm maar uitstekende smaak

Bio-aardappelen

  • Bionica: halfvroeg, licht bloemig, wit vruchtvlees, bewaart goed
  • Eden: halflaat, licht bloemig, goed bewaarbaar, veelzijdig 
  • Triplo: halfvroeg, licht bloemig, bewaart goed