Tip: aardbeien en asperges uit de hoevewinkel

Twijfel je wat te eten? Dan hebben wij een tip voor jou! De lente, da’s het seizoen van de asperges en de aardbeien. Deze heerlijke groente en fruit zijn nu op hun allerbest. Bij Dirk Lievens uit Geel kan je ze rechtstreeks op de boerderij kopen. Ze worden er elke dag geoogst zodat je steeds met kraakverse producten naar huis kan. We spraken met Dirk, die momenteel uiteraard meer dan zijn handen vol heeft met de oogst.

Lange dagen

Dirk kent het klappen van de zweep goed. Hij erfde de landbouwmicrobe van zijn vader die asperges en aardbeien teelde in bijberoep. Hij kocht al op vroege leeftijd een eigen lap grond om er een eigen aardbei- en aspergezaak op te beginnen, al begon ook Dirk met ‘het boeren’ in bijberoep. Pas later ging hij voltijds aan de slag in zijn eigen bedrijf.

Typisch aan de aardbei- en aspergeteelt is dat je enkele heel drukke maanden hebt met lange dagen en heel veel werk. In ruil zijn er in de herfst en winter wat minder drukke periodes. In die periode kunnen Dirk en zijn vrouw de zaak alleen draaiend houden.

Seizoensarbeiders

In de lente en de zomer krijgt de familie Lievens versterking van een team van elf Poolse seizoensarbeiders. De arbeiders komen al jaren naar Geel voor de pluk en ondanks de coronacrisis stond het team ook dit jaar trouw op post. De arbeiders wonen op het bedrijf en werken volgens strikte voorzorgsmaatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus. Omdat ze buiten werken en sowieso op een afstandje van elkaar staan, is dit goed doenbaar. Sowieso hecht Dirk op zijn bedrijf veel belang aan een goede hygiëne.

Veilig winkelen

Omdat de veiligheid van de arbeiders vrij eenvoudig te handhaven was, konden Dirk en zijn vrouw zich volop focussen op een veilige verkoop in hun hoevewinkel. De hoevewinkelverkoop zit volop in de lift en die drukte liet zich ook in de winkel van de familie Lievens voelen.

Omdat het bedrijf van Dirk en de hoevewinkel op een belangrijke wandel- en fietsas liggen, kregen ze er de laatste weken heel wat klanten bij. Door de coronacrisis en het vele goede weer gaan steeds meer mensen op stap in hun omgeving. Zo ontdekten sommige buurtbewoners de hoevewinkel per toeval. Andere mensen gaan in deze periode dan weer bewust op zoek naar producten recht van bij de boer. Maar ook de recent vernieuwde website zorgt voor een extra boost voor de winkel.

Lekker eten

Mensen kunnen in ieder geval met een gerust hart terecht in de winkel voor hun dagverse aardbeien en asperges. Dirk geeft nog een tip mee voor de aspergefans. Zijn favoriete combinatie is asperges met zalm. En als dessert natuurlijk een kommetje aardbeien. We kunnen hem geen ongelijk geven!