Van Hei tot Polder

Hoevewinkel

Hoevewinkel in Wuustwezel

Van Hei tot Polder

Van Hei tot Polder. Begrazing met schapen en lamsvlees uit natuurgebied.

Producten

Lamsvlees

Over

Wie zijn ze?

In 2002 is Bart Van Hoydonck, als 22-jarige, schapen beginnen houden als hobby. Alles begon met 4 ooien in een kleine weide van de boerderij van de grootouders. De eerste schapen waren Vlaamse schapen. Een jaar later vroeg de overbuur van de grootouders of Bart niet enkele schapen op zijn gazon kon laten grazen. Dat was de start van het huidige begrazingsbedrijf. Na dat privéterrein volgde een paar percelen op een openbaar terrein en een eerste stukje natuurgebied dat beheerd wordt door Natuurpunt.

De schaapskudde groeide gestaag. En het bleef niet enkel bij de Vlaamse schapen. Er kwamen ook nog Lakense-, Kempense- en Entre-Sambre-et-Meuse schapen bij. Dat zijn allemaal oud-Belgische schapenrassen. Al de dieren zitten in het stamboek dat beheerd wordt door Steunpunt Levend Erfgoed.

Ondertussen grazen de schapen in de Bospolder en de Kuifeend (deze liggen beide in de rand rond de haven van Antwerpen), de Huzarenberg in Stabroek, het Stappersven (dit ligt naast de Kalmthoutse Heide), de Kooldries en Hoekse Beemden te Brecht en het Turnhouts Vennengebied. Deze natuurgebieden vallen allemaal onder het beheer van Natuurpunt.

De stal en winterweides van waaruit Bart werkt, zijn gelegen in Gooreind, een deelgemeente van Wuustwezel. Van daaruit vertrekken de dieren in het voorjaar naar de verschillende terreinen van de opdrachtgevers zoals natuurverenigingen, gemeenten, bedrijven en privé-personen.

 

Welke producten kan je hier vinden?

Bart verkoopt enkel het vlees van lammeren die in zijn eigen kudde zijn geboren. Zijn schapen krijgen in de winter enkel zelfgeteeld ruwvoeder (spruiten, wortelen, voederbieten) te eten aangevuld met hooi afkomstig uit natuurgebieden die beheerd worden door Nauurpunt. Krachtvoer is hen volkomen vreemd.

Merguezeworstjes, lamsgehakt, lamsburgers, boutsnedes, lamsschouder, lamsfilet, lamskroon,  zijn enkele voorbeelden uit het assortiment. Het is mogelijk dat niet elke vleessoort het hele jaar door voorradig is.

Tevens bieden ze sinds eind 2012 enkele verschillende stukken charcuterie aan, die gemaakt worden van schapenvlees. Het vlees wordt onder andere lichtjes gerookt, gezouten en gedroogd. Door deze bewerking is dat lams zeer zacht van smaak.