Fantastisch fruit: Maak kennis met Filips frambozenkwekerij

Bij Frambozenkwekerij Devlieghere uit het West-Vlaamse Zedelgem vind je inheemse bessen in alle maten en gewichten. Sappige stekelbessen, rode en blauwe bessen en natuurlijk ook fruitige frambozen. Of het nu uit het vuistje is, als topping bij je kommetje muesli, als dessert in coulis of als sap: het is moeilijk genoeg te krijgen van deze not so guilty pleasures. Wij vertellen je alles over Filips frambozenkwekerij.

Framboos, framboos.

Sinds 2007 kan je bij Filip Devlieghere terecht voor frambozen. Met de oprichting van zijn frambozenbedrijf kwam een einde aan twee generaties tomatenkwekers. Filip zag zo'n anderhalf decennium geleden dat de tomatenteelt steeds meer onder concurrentiedruk kwam en ging daarom op zoek naar een nieuwe niche. Het werden frambozen, een inheemse teelt die hem altijd al na aan het hart had gelegen.

Het bleek een goede keuze, al was het een hele omschakeling. Filip bouwde de tomatenserres om voor de frambozenteelt en ruste hen met een nieuw verwarmingssysteem en een nieuwe watertoevoer uit. Daarnaast kwamen er regenkappen op het terrein en een deel van de frambozen kwam onder bescherming te staan. Door de verschillende manieren van telen, slaagt Devlieghere erin om zijn frambozen bijna heel het jaar door aan te bieden. Van begin mei tot eind december kan je er nu terecht voor heerlijke frambozen en ander klein fruit.

Zonder reclame zou de thuisverkoop moeilijk zijn

Filip biedt zijn fruit aan op de veiling en in de hoevewinkel. Tijdens het hoogseizoen verkoopt hij tonnen rood fruit aan de veiling, maar in het laagseizoen is de concurrentie met buitenlandse bessen te groot. Dan verkoopt hij zijn fruit liever via de hoevewinkel. Zijn klanten weten dat ze tot in putje winter terecht kunnen bij hem voor lekkere bessen van eigen bodem.

De mond-tot-mondreclame doet goed zijn werk en Filip adverteert ook in plaatselijke kranten. Voor hem is die reclame de manier om de thuisverkoop jaar na jaar te doen stijgen. Goede promotie zorgt er ook voor dat het soms erg druk is in de winkel. De feedback van klanten, mensen die terugkeren, het sociale contact, … maken de verkoop in de korte keten een heel fijn onderdeel van de job.

Overschotten worden verwerkt

Bij Filips Frambozenkwekerij kan je trouwens voor meer dan fruit terecht. De bessen en frambozen moeten vers gegeten worden en bewaren niet lang. Daarom worden overschotten verwerkt tot confituur, sorbet, coulis en siroop, die te koop worden aangeboden in de hoevewinkel.

De aanpak van Filip blijkt een gouden formule. In iets meer dan tien jaar tijd is het bedrijf bijna verdubbeld van oppervlakte. Door de omschakeling van tomaten naar rood fruit heeft hij zijn droomjob gevonden. De komende jaren wil hij verder inzetten op het telen van de beste bessen .

We wensen Filip hier heel veel succes bij!