T’ Meikensvlasvarken: sterk merk in West-Vlaanderen

Geert Verhulst van varkenskwekerij en hoeveslagerij ’t Meyken kijkt met warme, vriendelijke ogen naar zijn varkens. Als 21-jarige nam Geert het bedrijf over van zijn moeder en vandaag staat hij alleen aan het roer. Hij vertelt dat hij altijd veel liefde had voor de varkenshouderij en is ook bijzonder fier op de kwaliteit en smaak van zijn varkensvlees.

Al van jongs af tussen de varkens

Al sinds zijn 13 jaar speelt Geert een belangrijke rol in het varkensbedrijf. Niet dat hij op die jonge leeftijd per se wilde boeren, maar door het overlijden van zijn vader kwam hij onverwacht samen met zijn moeder aan het roer van het bedrijf te staan. De boerderij ’t Meyken is al vijf generaties familie-eigendom. Vandaag woont Geert er samen met zijn vrouw Olga en hun dochter Elisabeth.  Het is een kleinschalig landbouwbedrijf en om competitief te blijven koos Geert er in 2015 voor om een hoeveslagerij op te starten. Sindsdien combineert hij het vak van landbouwer met het slagersambacht.

De kwaliteitstest: zelf proeven

Om zeker te zijn dat Geert goede kwaliteit blijft afleveren, doet hij wekelijks een smaaktest. Na het versnijden van zijn varkens, proeft hij altijd een kotelet. De meeste van zijn klanten kiezen voor puur natuur, geen toevoegingen van bindmiddelen of additieven. Voor Geert betekent kwaliteit dat zijn varkensvlees lekker en smaakvol is én dat zijn varkens een goed leven hebben.

Geert kiest bewust voor 3 sterke varkensrassen: Hampshire, Schwäbisch-Hällische en Saddleback. Het zijn oudere rassen met veel intramusculair vet, die na de slacht extra mals en smaakvol zijn. Dankzij de kijkstal kunnen klanten met eigen ogen komen zien hoe het er op de boerderij aan toe gaat. Ze krijgen dan ook een woordje uitleg over de varkens, het voeder en de leefomstandigheden.

De varkens brengen de meeste tijd door in een open stal op een bed van stro en vlasleem uit de eigen streek. Maar er is ook een kraamhok en een vrije uitloopweide die na het spenen van de biggen wordt gebruikt  om aan te sterken. Ze krijgen een dieet van granen en lijnzaadolie met veel Omega 3, wat erg goed is voor de varkens.

Traditie verderzetten

Geert is zichtbaar fier op zijn vlasvarkens. In de toekomst wil hij de afzet in de korte keten nog vergroten omdat hij zo zeker is van een goed inkomen en omdat hij houdt van de vele contacten met mensen. Hij hoopt de traditie van het familiale varkensbedrijf nog lang, in goede gezondheid te kunnen verderzetten.

Tijdens de Week van de Korte Keten, van 6 juni tot 14 juni, kan iedereen die wil een bezoekje brengen aan het bedrijf: weekdagen (16u – 19u) en weekend (9u – 13u).

Voor alle info met betrekking tot bestellen en afhalen van vlees kan je terecht op de website van het bedrijf: www.meikensvlasvarken.be.