Biologisch kleinfruit bij De Seepscherf

Bij boerderij De Seepscherf in Baardegem is het zomerseizoen in volle gang. In de maand juli draait alles immers om het grote aanbod aan kleinfruit, dat aangeboden wordt via zelfpluk of via de boerderijwinkel. Vanuit de omliggende grootsteden komen liefhebbers van aardbeien, maar ook van kruisbessen, witte en rode aalbessen en zwarte bessen naar de boerderij afgezakt. Sinds twee jaar is de boerderij bovendien biologisch gecertificeerd. ‘Een beslissing die ik twintig jaar geleden al had moeten nemen,’ lacht zaakvoerder Lode Meert.

Drie generaties

De ietwat merkwaardige naam ‘Seepscherf’ verwijst naar een erf waarvan de leemgrond na de overvloedige regen ’s winters zo glad was als ‘seep’. Op deze vruchtbare leemgrond, wordt al drie generaties lang fruit geteeld. Expertise, knowhow en vakkennis werden van vader op zoon doorgegeven. Lode, die in 2000 het bedrijf van zijn vader overnam, deed verder ook nog kennis op in de tuinbouwschool, waar hij zich specialiseerde in fruitteelt. Hij liep stage bij twee bioboerderijen, en het was daar dat hij de microbe voor de biologische teelt te pakken kreeg. Lode vernieuwde de plantage geleidelijk aan en introduceerde nieuwe rassen, gecombineerd met oude appel- en perenrassen. Onder zijn impuls verdubbelde het bedrijf de beteelde oppervlakte.

Twee jaar biolabel

De beslissing die het bedrijf twee jaar geleden nam, om voor het biocertificaat te gaan, kwam voor Lode eigenlijk twintig jaar te laat. ‘We wilden wachten tot alles zou kloppen, maar eens je de beslissing hebt genomen, doe je gewoon zelf alles kloppen,’ lacht hij. Zelf noemt Lode de omschakeling naar biologische fruit- en groententeelt een vorm van thuiskomen. Voor hem is het een echte verademing om de natuur te zien herleven. Bovendien is het voor de verstedelijkte omgeving waarin de boerderij zich bevindt, de meest verantwoorde keuze om geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Bio-expertise

Lode deed veel expertise op over biologische landbouw door scholing en door stage te lopen bij andere biobedrijven en bij proefcentra. De boerderij kiest bewust voor zoveel mogelijk robuuste rassen, die ziekten en plagen kunnen overleven zonder de tussenkomst van chemische pesticiden. Ook oudere en vaak minder gevoelige rassen krijgen hier hun plekje. Plagen en ziekten worden in toom gehouden door het inzetten en aantrekken van nuttige insecten. Ook de kippen op de plantage zorgen voor de gezondheid van de planten en ze houden die bovendien onkruidvrij.

Vier seizoenen

De boerderij biedt het hele jaar rond verse producten aan, op het ritme van de seizoenen. ‘Door de grote verscheidenheid aan fruit en groenten die we het jaar rond aanbieden, zijn we ideaal voor de korte keten,’ zegt Lode. ‘En dat komt goed uit, want de appreciatie van de klanten mogen beleven, is een van de mooiste neveneffecten van onze bedrijfsvoering.’ Naast de zelfpluk is er ook de boerderijwinkel, waar Lodes moeder Anny onder andere zelfgemaakte confituur verkoopt. Een must voor wie houdt van lekker en puur!