De Korenhalm - hoevezuivel: een authentieke traditie met een volle smaak

In de Westhoek, in de gemeente Alveringem, ligt De Korenhalm. Dit traditierijke landbouwbedrijf is reeds vier generaties in handen van de familie Louwagie en is gespecialiseerd in zuivel. De volle smaak van de boter, hun friszurige karnemelk en niet te vergeten de huisbereide ijsjes zijn er de grote publiekstrekkers. Breng je een bezoek aan een van de vele bezienswaardigheden in de buurt? Dan is een ommetje langs De Korenhalm een must. De hoevewinkel van Geert en Micheline Louwagie-Veramme is bovendien elke dag open.

Een familiebedrijf pur sang

De benaming ‘Korenhalm’ heeft haar oorsprong in het oude wapenschild van de familie, waarop een korenhalm staat, omringd door kruis en paard en gaat terug tot de dertiende eeuw. Micheline vertelt dat het wapenschild symbool staat voor hun arbeid. “Met hard werk en wat geloof brengt de korenhalm ons elk jaar nieuwe vruchten.” Met succes, zo blijkt, want dankzij die overtuiging herbergt de boerderij inmiddels 70 melkkoeien.

Een mix van oude en moderne technieken

Al sinds 1987 staan Geert en Micheline aan het roer en specialiseren ze zich in heerlijke verse zuivelproducten, waaronder hoeveboter en karnemelk. “We kozen bij de overname van de boerderij om de boterproductie op de oude manier voort te zetten. We telen zelf onze ruwvoeders voor de koeien en verwerken een derde van de gewonnen melk op de hoeve, de rest komt de melkerij ophalen.”

“Het proces om boter te maken is heel secuur, het begint al met de hygiëne bij het robotmelken, en gaat door bij het afromen, het verzuren en het karnen. Op de Korenhalm wordt de boter nog gekarnd uit rauwe, niet verwarmde room. Het opkloppen van de room in de karn scheidt de botervetbolletjes van de karnemelk. Die ambachtelijke manier van verwerken en het gebruik van rauwe room zorgt voor de unieke smaak.”

Maar het is niet enkel het productieproces dat bepalend is voor de smaak van de zuivelproducten van De Korenhalm. Ook de voeders van de koeien bepalen de kleur, de geur en de smaak van hun melk. Dat de koeien in de warme maanden bijvoorbeeld buiten kunnen grazen, voegt dat tikkeltje extra volle smaak aan de melk, de boter en de ijsjes toe.

Voor jong en oud

De producten van ‘De Korenhalm’ worden verkocht in de hoevewinkel. In 2000 werd er hoeve-ijs aan het assortiment toegevoegd, verkrijgbaar in dozen of ter plaatse te consumeren. “We merken dat ook jonge mensen meer en meer op zoek gaan naar kwaliteitsvolle producten, zeker sinds het begin van de coronacrisis. De klanten zijn ook geïnteresseerd in het verhaal over onze productie en appreciëren onze noeste arbeid voor een puur product.”

Micheline en Geert zijn trots op hun werk en zoon Dieter zorgt voor opvolging.