Hoeveslagerij De Mot in Wellen: “Fier op onze producten , maar vooral op de charcuterie”

In 1982 namen Denise en haar man Matthieu een varkensbedrijf over in Wellen. Ze bouwden de hoeve over de volgende jaren heen uit tot een plek waar ze alles zelf in handen nemen . Van het produceren van veevoeders tot charcuterie, alles gebeurt op de hoeve zelf.

 “Toen we de boerderij in 1982 kochten, waren er reeds natuurstallen gebouwd. Dat zijn stallen met een open kant in het zuiden zodat de varkens opstaan met natuurlijk daglicht en ’s avonds ook vanzelf gaan slapen. Het unieke aan natuurstallen is dat de varkens op stro zitten, wat zeer diervriendelijk is. De dieren zijn op die manier een stuk gezonder: ze leven in een natuurlijk ritme en krijgen een constante stroom van verse lucht," vertelt Denise. “We maken zelf onze veevoeders van eigen geteelde gerst, tarwe en maïs. Soja en mineralen kopen we nog aan. We zijn fier dat we de hele keten hier kunnen voorzien, op een diervriendelijke en duurzame manier.” 

De stap naar korte keten was voor Denise en haar gezin een logische keuze. Daarom startte ze zes jaar geleden samen met haar gezin Hoeveslagerij De Mot. “We hebben een tijdje gewacht om de stap te zetten, tot bleek dat onze zoon Wim ook mee in het verhaal wou stappen. Mijn man was al van opleiding slager voor we het bedrijf begonnen en mijn zoon volgde acht jaar geleden een opleiding tot slager.” De combinatie van de oude ambacht en de nieuwe technieken bleken een echte troef te zijn.

“Zonder al te veel reclame te maken draaien we echt op volle toeren. Klanten komen ook van ver buiten de streek om onze producten te kopen. Mensen appreciëren onze manier van werken en de kwaliteit die we kunnen aanbieden. Ik ben heel fier op onze producten, maar onze grote trots is de zelfgemaakte charcuterie.” Naast hun eigen vleeswaren biedt de hoevewinkel ook nog Witblauw rundvlees aan van een collega uit de buurt.  “Normaal is de hoevewinkel elke zaterdag open. Samen met twee vaste werkkrachten en twee flexi medewerkers beginnen we om half 6 in de ochtend met het snijden en preparen.”

Tijdens de coronapandemie beslisten ze de hoevewinkel te sluiten en enkel op bestelling te werken. “Deze aanpak slaat goed aan bij onze klanten omdat het zo flexibel is. We zijn nu toch altijd thuis, dus men mag  zelf aangeven wanneer men zijn bestelling liefst wil ophalen. Maar van zodra we het weer veilig vinden voor ons personeel en onszelf gaat de winkel weer coronaproof open op zaterdag. Dan is op voorhand bestellen niet vereist.”

Door het groot aantal tevreden klanten en het feit dat hun zoon klaar staat om het bedrijf verder te zetten, is de toekomst zo goed als verzekerd. “Onze zoon heeft al grote plannen voor de komende jaren. Hij plant de bouw van nieuwe stallen, die ook uitgerust zijn met bio-bedden. Zo kunnen we lekkere producten blijven garanderen, zonder de korte keten en het welzijn van onze dieren uit het oog te verliezen.