Landbouwer Gert Bracke “Ik ben op de akker grootgebracht”

Als kleine jongen liep Gert al achter zijn vader aan op de akkers van ’t Groenselof in Lokeren. Zoals bij zovele landbouwbedrijven werd het boeren van generatie op generatie doorgegeven.  

Een klein beetje geschiedenis

Gerts grootvader had een veeteeltbedrijf, maar door de aanleg van een gewestweg doorheen hun landbouwgronden werd het oversteken met de runderen te gevaarlijk. Daarom werd onder impuls van Gert’s vader overgeschakeld op groenteteelt met specialisatie in asperges en grondwitloof.

Het zijn die teelten waarvoor ’t Groenselof vandaag nog steeds in de brede regio bekend is. Maar ’t Groenselof staat inmiddels voor heel wat meer. Gert zelf zorgde voor een forse uitbreiding van het aanbod.

In de hoevewinkel vind je vandaag zowat alles. “De groenten komen van ’t Groenselof zelf en het fruit komt veelal van boeren uit de buurt. Pas wanneer ik producten nodig heb die simpelweg niet bij landbouwers in de buurt verkrijgbaar zijn, koop ik deze in bij de groothandel”, licht Gert toe.

Kwaliteit primeert en dat verdient applaus

Verkopen via de korte keten is voor Gert en zijn 4 medewerkers de beste manier van werken. Gert is fier op wat hij doet. Het is de kwaliteit van zijn groenten die primeert en daarom steekt hij extra veel tijd en zorg in het kweken en oogsten. “Er komt nog veel handwerk bij kijken. Ik gebruik zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen en kies vaak bewust voor soorten die een minder grote opbrengst garanderen ten voordele van een betere kwaliteit”, legt Gert uit.

Voor de asperges en grondwitloof is dit al lang de beproefde succesformule van ‘t Groenselof, maar Gert past ze met overtuiging op alle eigen groenten toe. Raapsteeltjes, koolrabi, warmoes,… hij kweekt het allemaal met de grootste zorg. Dankzij de groenteabonnementen waarop mensen wekelijks kunnen intekenen, leren kopers deze vergeten groenten kennen. Nadien komen ze terug voor meer van hetzelfde.

De klanten, die sinds het begin van de coronapandemie alleen maar in grotere getale de weg naar ‘t Groenselof vinden,  schijnen de producten erg naar waarde te schatten.  Op een dag kreeg Gert zelfs een applaus. “Zoiets maakt je dag goed, misschien zelfs je jaar,” zegt Gert erover. Gert hecht veel belang aan het contact met zijn klanten en aan hun mening over zijn producten. “Mensen komen hier in de winkel en vertellen wat ze goed vinden maar ook wat minder is. Met die info ga ik aan de slag en zo stem ik mijn aanbod af op wat mijn klanten willen.”

Het beste wat er is

Als we tot slot nog naar Gerts favoriete recept vragen, hoeft hij niet lang na te denken: “hespenrolletjes in kaassaus!”. Zijn vijfentachtigjarige moeder kan ze volgens Gert nog het allerbest klaarmaken. Ze vult ze steeds met de toppers van het seizoen. In de lente maakt ze de rolletjes met asperges en in de herfst met witloof. Wij beginnen alvast te watertanden.