Op bezoek bij EiGeel - Eieren

“Elke dag een andere outfit voor mijn kippen”

Met Pasen nog vers in het geheugen, bezoeken wij het pluimveebedrijf EiGeel Eieren van Guido en Mitch Verhaegen in Geel.  Met duizenden leghennen gaat het rapen van eieren er net iets anders aan toe dan tijdens onze eigen jaarlijkse paaseizoektocht.

Bij EiGeel Eieren is de pluimveehouding tot een passie verheven. Je ziet er de kippen scharrelen in de wei en  de eieren worden via de modernste technieken verzameld. Maak kennis met Mitch voor wie zijn kippen veel meer zijn dan gewoon zijn broodwinning.

Een familiezaak

Alles begint bij de grootvader van Mitch die melkveehouder was in Geel. Hij slaagde erin om de microbe van het boeren door te geven aan zijn twee zonen. De ene zoon nam de melkveehouderij over en de andere, de vader van Mitch, koos eind jaren 80 voor zijn passie: pluimvee. Vandaag liggen de twee bedrijven broederlijk naast elkaar en sinds 2013 is Mitch mede-zaakvoerder van EiGeel Eieren. Ook Julie, de vriendin van Mitch, is fulltime aan de slag op het bedrijf. Dat is geen overbodige luxe, want met 65.000 vrije uitloop kippen en nog eens 100.000 jonge opfok leghennen is er altijd werk aan de winkel.

Dierenvriend

Mitch staat elke dag in de week en de klok rond klaar voor zijn kippen. Hij vertelt dat hij en zijn vader niets liever willen dan een goed leven voor hun dieren. De kippen bij EiGeel Eieren krijgen 4 vierkante meter per hen ter beschikking . Bovendien hebben ze een band met Mitch. Wanneer hij de stal binnen gaat, zijn ze rustig, blijven ze op de stok zitten en laten ze zich zelfs aaien. “Dat is in contrast met wanneer er iemand onbekend de stal in komt. Dan zetten de kippen het op een lopen. Ik trek ook elle dag een ander kleurtje aan voor ik de stal in ga. Zo probeer ik zoveel mogelijk stressfactoren uit te sluiten. Wie elke dag in een blauwe overal door de stal wandelt, en op een dag plots met een gele de stal in komt, gaat meteen kennis maken met een groep wilde stresskippen.”

De stal van tegenwoordig

Mitch is meerdere uren per dag in de stal aan het werk om ervoor te zorgen dat de dieren zo goed mogelijk verwend worden. De kippen moeten natuurlijk eten en drinken krijgen, maar ook de temperatuur in de stal moet in de gaten gehouden worden. Ze moeten kunnen spelen met pikstenen en takken en ze moeten natuurlijk ook goed en comfortabel eieren kunnen leggen.

Daarvoor is er in het midden van de kippenstal een ‘veilige zone’ voor de dieren. Het is een rustige, overdekte ruimte met een licht afhellend grasmatje. Hier voelen de kippen zich op hun gemak en komen ze heen om hun eieren te leggen. Eens gelegd, rolt het eitje vanzelf op een band naar het eierlokaal waar de vuile en gebroken eieren handmatig verwijderd worden. De goede eieren worden automatisch gesorteerd en per 30 eieren door een robot op een palet geplaatst.

Vogelgriep

De afgelopen maanden was een ruime en gezellige stal extra belangrijk, want alle Belgische kippen-, ganzen- of andere pluimveehouders moesten hun dieren maanden binnenhouden door de vogelgriep. Dat had bij Mitch niet alleen gevolgen voor de kippen, die niet meer op de enorme weide mochten, maar ook voor de prijs van de eieren die Mitch verkoopt. Doordat de kippen niet meer buiten konden scharrelen, mochten de eieren ook niet meer verkocht worden als vrije uitloop eieren, met een gevoelige prijsdaling tot gevolg.

Gelukkig verkoopt Mitch een deel van zijn eieren rechtstreeks aan de horeca, supermarkten en via zijn eierautomaat. Bij de rechtstreekse verkoop zijn er geen tussenschakels en bepaalt Mitch de prijs zelf.  Dankzij het circuit van de korte keten ondervond hij dan ook beperktere negatieve financiële gevolgen van de vogelgriep.