Schobbejaks Hoogte

Struisvogeleieren van Schobbejaks Hoogte

Verhaal

Bij struisvogelboerderij Schobbejaks Hoogte in Tielt is het alle hens aan dek. Het broedseizoen is er immers in volle gang. Dertig jaar geleden begonnen Bert Neirinck en zijn vrouw Christel Cauwelier aan dit geweldig avontuur. Vandaag lopen er meer dan duizend struisvogels rond, en is de boerderij een populaire trekpleister voor families, vriendengroepen, verenigingen en schoolkinderen. De struisvogeleieren en het struisvogelvlees zijn hun populairste producten. Die worden enkel via de korte keten verkocht, in de hoevewinkel van de boerderij en via enkele lokale markten. Via hun webshop worden intussen ook een heleboel producten verkocht.

Christel van Schobbejaks Hoogte

In de krant

Het begon allemaal dertig jaar geleden met een artikel in de krant. Bert Neirinck las over een vrouw die erin geslaagd was om twee Zuid-Afrikaanse struisvogels te kruisen en om daar zes eieren aan over te houden. Bert is al enkele jaren actief als veearts. Zijn ouders hadden een boerderij van grootvee. Berts passie voor vogels deed hem besluiten om twee van de eieren te adopteren en de vogels mee te nemen naar de boerderij van zijn ouders. Aangezien de kennis over struisvogels in onze contreien toen nog erg beperkt was, ging hij te rade bij de universiteit van Pretoria. Hij verzamelde alle informatie die er te vinden was over deze pluimveesoort. Intussen beschikt hij over twee goedgevulde kasten vol struisvogelboeken, en over nog veel meer ervaring. Zo leren ze nog dagelijks uit hun ervaringen in verband met voeding en opfok.

Eieren met Pasen

De boerderij beschikt over een honderdvijftigtal moederdieren. In januari begint het legseizoen. De struisvogeleieren worden op de boerderij geselecteerd volgens grootte en kwaliteit, en worden vervolgens kunstmatig uitgebroed. Rond Pasen komen de meeste kuikens uit. Struisvogelkuikens ‘stampen’ zichzelf uit het ei, wat een spectaculair zicht is voor bezoekers die het geluk hebben zo’n ei te zien uitkomen. Struisvogels hebben heel veel kracht in hun poten, daarom zijn het ook loopvogels. De eieren kunnen op heel veel verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Wij maken er zelf advocaat van, die erg gegeerd is hier bij ons in de streek. Maar je kan er ook (een achttal) cakes mee bakken, of zo’n 70 pannenkoeken. Als je het ei wil koken, heb je daar wel een uur tot anderhalf uur voor nodig. Een struisvogelei heeft immers de omvang van 25 kippeneieren. Daarnaast kan je ook met de schaal creatief aan de slag door het te beschilderen, te gebruiken in een bloemstuk of gewoon als decoratie.

Struisvogel ei

Op naar de toekomst

Het bedrijf is nog lang niet uitverteld. De zoon van Bert en Christel staat klaar om binnen dit en vijf jaar het bedrijf van zijn ouders over te nemen. Maar op commercieel gebied hebben Bert en Christel bereikt wat ze voor ogen hadden. Door hun focus op de korte keten te leggen, hebben ze veel contact met de consument, van wie ze respect en vertrouwen krijgen. Ook projecten zoals 100% West-Vlaams en ‘Met de klas de boer op’ liggen Bert en Christel na aan het hart. Ze vinden het erg belangrijk dat mensen weer voeling krijgen met hoe het er op de boerderij aan toe gaat. Voedsel is immers de basis en weten waar dat vandaan komt, is een belangrijke levensles.

Zin om een kijkje te nemen op de struisvogelboerderij? Bezoek Schobbejaks Hoogte

Wil jij ook graag aan de slag met hoeveproducten?

Post een leuke foto of video van jouw favoriete hoeveproducten met #rechtvanbijdeboer op Facebook of Instagram.

Benieuwd naar de leuke adressen, culinaire tips en verhalen? Schrijf je hier in voor onze Recht van bij de boer-nieuwsbrief.