Koeien van 't Zwarthof

't Zwarthof: Vlees recht van bij de boer? Smaakvol en stoer!

Verhaal

Boer-beenhouwer Werner Aerts is een stoere veelkunner. De sympathieke Kempenaar runt samen met zijn vrouw ’t Zwarthof, een familiaal rundvee- en schapenbedrijf met hoeveslagerij.  En daar komt behoorlijk veel bij kijken. Werner brengt zijn koeien en lammeren groot met zelfgekweekt veevoeder. Hij ontfermt zich ook over het slachten, versnijden en verkopen van zijn heerlijk ambachtelijk hoevevlees. Zo overziet hij het hele productieproces, van veld tot vork. Wij spraken hem over zijn veelzijdige job.

Werner van 't Zwarthof

Van beenhouwer tot boer (en beenhouwer)

Zoals vele landbouwbedrijven in Vlaanderen is de zaak van Werner en An een familiebedrijf. Werner, beenhouwer van opleiding, had het geluk met An een fijne boerendochter te ontmoeten. Samen namen ze de boerderij over en specialiseerden zich in de productie en verkoop van kwaliteitsvol hoevevlees.

Werner is inmiddels 10 jaar bedrijfsleider en is er rotsvast van overtuigd dat zijn Belgische witblauw runderen en zijn zwartbeslammeren van de hoogste kwaliteit zijn. “Smaak wordt voor een groot deel bepaald door wat je dieren eten. Aangezien ’t Zwarthof voldoende grond heeft, heb ik de kans om zelf voeder te telen. Voor ik de boerderij overnam, werkte ik onder andere als slager voor een grootwarenhuis.  Ik had toen geen zicht op waar de dieren vandaan kwamen en wat ze aten.” Werner doet nu alles zelf. Geen evidente keuze, want gewassen telen en dieren kweken, slachten, versnijden en verkopen zijn zeer verschillende jobs. “Het vraagt veel discipline en planning, maar onze prioriteit is en blijft vlees met de beste smaak afleveren.”

Boeren en Buren

Voor Werner is de goede smaak de sleutel tot zijn succes. Ten eerste komt het constante streven naar de beste smaak de duurzaamheid van het productieproces ten goede. “Alles gebeurt namelijk op de boerderij. De dieren brengen veel tijd door op de wei, er worden geen kilometers afgelegd voor aankoop van veevoeder en We brengen de dieren zelf naar het slachthuis..”
Ten tweede is smaakvol vlees precies wat de klant wil. Via boeren en buren, een netwerk van boeren dat rechtstreeks verkoopt aan mensen uit de buurt, levert hij aan 9 buurderijen. Werner houdt van het rechtstreeks contact met de kopers. “Ik kan mijn klanten een duidelijk en eerlijk verhaal vertellen.”
Een derde argument hangt samen met het tweede. “Door rechtstreeks aan de consument te leveren ontvangt ik een eerlijke prijs voor mijn vlees.”

Vlees van 't Zwarthof

Tv-kijkend Vlaanderen aan de hoevesteak

Tot slot vraag ik de sympathieke boer nog naar zijn passage in de fel gesmaakte Vier-serie ‘Komen eten’ vorige zomer. Werner maakte steak op de barbecue. Met zijn favoriete gerecht kon hij de hoofdprijs weliswaar niet wegkapen, maar won hij wel de harten van tv-kijkend Vlaanderen. “De impact van het tv-programma was bijzonder groot. Het gevolg van mijn deelname hebben we heel de zomer gevoeld in onze hoevewinkel. De vraag naar hoevesteak om in zijn geheel op de barbecue te leggen was enorm.” Zo zie je maar, deelnemen is (soms) belangrijker dan winnen!

Zin in een heerlijk stukje vlees? Bezoek het verkooppunt van 't Zwarthof. 

Wil jij ook graag aan de slag met hoeveproducten?

Post een leuke foto of video van jouw favoriete hoeveproducten met #rechtvanbijdeboer op Facebook of Instagram.

Benieuwd naar de leuke adressen, culinaire tips en verhalen? Schrijf je hier in voor onze Recht van bij de boer-nieuwsbrief.