Zelf fruit plukken in West-Vlaanderen

Het is gezellig druk bij Arne en Els. Door de warme zomer worden er dit jaar al vroeger dan gewoonlijk appelen en peren geoogst. En dus steekt iedereen van het familiebedrijf de handen uit de mouwen. Onder het wakende oog van hun grootouders scharrelen de kleinkinderen heerlijk buiten rond tussen de boomgaarden. Arne en Els bekommeren zich intussen om het bedrijf. Hij vooral in de boomgaard, zij in en rond het huis. Ze staat in voor de administratie, sorteert het fruit en runt de hoevewinkel. Die laatste was in de tijd van haar ouders nog het 'patattenkot' waar sporadisch iets verkocht werd. Dankzij de nieuwe communicatiekanalen en de groeiende populariteit van lokale kwaliteitsproducten is het inmiddels een bloeiende winkel.

We spraken met Els, een dynamische vrouw met energie voor 10. Het bedrijf is voor Els meer dan een baan. Het is een levenskeuze. Een heel optimistische keuze bovendien!

Was het altijd je droom om een fruitbedrijf te runnen?

Neen, eigenlijk niet. Ik studeerde voor leerkracht en stond eerst 5 jaar in het onderwijs. Toen mijn ouders op pensioen gingen, waren er verschillende opties. Ofwel zou het bedrijf verkocht worden en naar iemand anders gaan ofwel zouden wij er in stappen. Uiteindelijk hebben Arne en ik de kans gegrepen. Ik heb eigenlijk van kindsbeen af graag op onze boerderij geholpen.

En intussen mag iedereen die wil een handje komen bijsteken?

Ja, op 29 en 30  september zijn er opnieuw plukdagen. Iedereen die wil kan dan zelf komen plukken in de boomgaard. Eigenlijk was het eerst niet onze bedoeling om met zelfpluk te beginnen. We maakten ons onder andere zorgen over blutsen in de appelen en peren en vreesden dat de takken van de fruitbomen beschadigd zouden worden. Maar intussen zijn we 4 jaar bezig – met succes en zonder zorgen.

Waarom zijn jullie er dan uiteindelijk toch mee begonnen?

Toen de Russische president Vladimir Poetin 4 jaar geleden een importban legde op appelen en peren bracht dat voor onze sector heel wat onzekerheid en kosten met zich mee. We stonden voor de keuze om onze appelen gewoon te laten hangen en wegrotten of onnodige kosten te maken om appels te laten plukken die we toch niet zouden kunnen verkopen. Dus besloten we om zelfpluk te proberen. Dankzij onze vriendenkring van de lokale chiro-afdeling die de pluk mee in goede banen leidt is de zelfpluk inmiddels al 4 jaar een groot succes. En leuk bovendien!

En zo ontstaan er nieuwe opportuniteiten…

Ja, ik geloof echt dat problemen altijd ook kansen met zich meebrengen. Stapje voor stapje waaien er hier nieuwe dingen binnen op de boerderij. Zo werden we een tijd geleden ook toeristisch infopunt en in dat kader gingen we een samenwerking aan om op basis van onze appelen een biertje te brouwen. Ik werd ook gevraagd als voorzitster van de West-Vlaamse hoeveproducten en dat brengt ook weer opportuniteiten met zich mee.

Nu je het over hoeveproducten hebt, vanwaar de keuze voor een hoevewinkel?

Dat is eigenlijk altijd zo geweest. Vroeger werd er bij ons al heel kleinschalig verkocht vanuit het ‘patattenkot’. Tegenwoordig is er daar een hoevewinkeltje. Door de kracht van sociale media is het voor mij ook veel gemakkelijker dan mijn ouders om aan promotie te doen. Ik hoef maar op Facebook aan te kondigen dat de appelen en peren dit jaar vroeg zijn en er komt meteen volk naar de winkel. Bij mijn ouders ging dat allemaal nog veel moeizamer.

Tot slot, heb je een favoriet receptje met jouw fruit?

Een snel en gemakkelijk receptje is een stokbroodje met geitenkaas en perenstroop. Leg daar een gestoofd peertje op en verwarm 10 minuutjes in een oven van 180 graden. Verrukkelijk!

Bedankt Els, dat gaan wij zeker proberen!

Einde september kan je nogmaals fruit gaan plukken bij Fruit Lambrecht-Baart. Ontdek ook de andere fruitbedrijven waar je zelf je appels en peren kan plukken!